The Reserve
Santa Teresa, Costa Rica

This project consists of a development master plan for a 24 unit ecologically sensitive housing community in the jungle overlooking the Pacific Ocean above the sleepy surf community of Santa Teresa. A prototype house was designed as a signature model unit for the community that takes full advantage of the experience of the natural surroundings. The open floor plan along with the full wall of sliding glass allow the jungle terrain and the inside living spaces to seamlessly blend together. The line between indoor and outdoor blurs to give the user a heightened sense of nature. Due to the down slope siting of all the building pads, the houses find themselves rooted into the earth so as to minimize their visual impact on the landscape.

All construction materials will be locally and sustainably acquired and the site will be minimally disturbed with a remote auto parking area. Each home will be served by small electric vehicles. Natural ventilation, rainwater harvesting, high efficiency appliances natural paints and sealers are some of the strategies employed to make The Reserve development as low impact as possible.

1,900 SF (Each House)
2007-2008 Design
2011-2012 Construction

home
 
/ 5